Svenska jordskalv

- Kartor

- Kataloger och data

- Visa jordskalv som SNSN registrerat på Google map

Märkte du jordskalvet?

Vare sig du kände av det eller inte vill vi gärna höra av dig.

Ska du resa till ett område med risk för jordbävningar?

Eller bara är intresserad av hur en jordbävning kan upplevas och hur du kan förbereda dig?

Här finner du mer info här

Jordskalv i Sverige under 2022

Under 2022 registrerade SNSN 1019 jordskalv i Sverige och dess närmaste omgivningar. Det är lite fler än de cirka 700 skalv vi registrerar per år i genomsnitt. Under året hade 15 skalv magnitud 2 eller större, det största skalvet mätte magnitud 3,0 och inträffade i Byviken i Vänern mellan Säffle och Åmål den 6 oktober. De flesta skalven inträffade som vanligt runt Vänern, längs norrlandskusten och på de postglaciala förkastningarna i norr.

Jordbävningar i Sverige

SNSN registrerar i genomsnitt ett till två jordskalv per dygn i Sverige. Under de senaste tio åren har vi haft i genomsnitt 17 skalv per år med magnitud 2 eller större, 5 skalv per år med magnitud 2,5 eller större och 1 till 2 skalv per år med magnitud 3 eller större. Det största skalvet de senaste tio åren inträffade den 15 september 2014 söder om Lillhärdal i sydligaste Jämtland och hade magnitud 4,1.

Mer information om jordbävningar i Sverige.

Klicka på kartan nedan för att zooma in på det senaste årets jordskalv.


Senaste skalvet :

2023-03-28 09:18:28 (UTC), M 6.0
131 km NE om Hachinohe, Japan

Nyheter:

2023-03-21 18:59, En stor jordbävning med magnitud 6,5 inträffade 17:47 svensk tid i norra Afganistan, 40 km sydost om Jurm. Skalvet skedde på stort djup, cirka 190 km, vilket minskar skaderisken betydligt men också gör att skakningarna kan kännas på stora avstånd. Rapporter visar att skalvet känts till bl.a. Kabul, Islamabad och hela vägen till New Delhi.

Vanliga frågor om jordskalv

Vad är SNSN?

Vad är en tsunami?

Vill du veta något om vulkaner


  
klicka på bilderna och få information.
SNSN webmaster