Svenska jordskalv

- Kartor

- Kataloger och data

- Visa jordskalv som SNSN registrerat på Google map

Märkte du jordskalvet?

Vare sig du kände av det eller inte vill vi gärna höra av dig.

Märklig signal från Madagaskar

Förmiddagen den 11 november nådde ovanliga seismiska signaler våra mätstationer i Sverige. Under mer än 20 minuter registrerade vi ytvågor som hade en mycket dominerande, konstant period om cirka 16 s. Vågtåget skiljer sig från de ytvågor som produceras i en jordbävning, vilka oftast innehåller flera olika perioder. Dessutom saknas P- och S-vågor. Händelsen har lokaliserats till öster om ön Mayotte, som ligger mellan Madagaskar och Mozambique, ett område som haft intensiv jordskalvsaktivitet sedan början av maj. Skalven antas komma ur vulkanisk aktivitet under havsbotten, och en möjlig förklaring till de märkliga långperiodiska signalerna skulle kunna vara kollaps av en magmakammare. Men säkert vet vi inte. Mer info i artiklar från National Geographic och Gizmodo.

Registreringar från seismografen på Gräsö i Norduppland. Överst de tre märkliga långvågiga registreringarna från 11 november 2018 10:40 - 12:00. Nederst registreringar av jordbävningen den 15 maj 2018 i samma område. Röda linjer är vertikala rörelser, grönahorisontella rörelser i nord-syd och blå horisontella rörelser i öst-väst.

Klicka på kartan för att zooma
Senaste skalvet :

2018-12-13 06:26:42 (UTC), M 4.9
119 km SW om Patra, Greece

Nyheter:

2018-12-05 07:35, En stor jordbävning med magnitud 7,6 inträffade 05:18 svensk tid i havet öster om Nya Kaledonien, 17 mil sydöst om Tadine. En tsunamivarning utfärdades för Nya Kaledonien, Vanuatu och Fiji av tsunamivarningscentret för Stilla Havet, PTWC. Tidvattenmätare på Vanuatu har registrerat vågor upp till 70 cm höjd, vågor har också registrerats på öarna i Nya Kaledonien på upp mot en halv meter. Lokalt kan dock större vågor upp över en meter ha bildats. Jordbävningen har följts av en mängd efterskalv upp till magnitud 5,9.

Vanliga frågor om jordskalv

Vad är SNSN?

Vad är en tsunami?

Vill du veta något om vulkaner


  
klicka på bilderna och få information.
SNSN webmaster